МУЗИКА ВО ЛИФТ

Дали и во твојот живот, како во филмовите, постојано оди музика во позадина? Ти недостига ли да потонеш во гласен, хипнотизирачки ритам додека танцуваш во мистериозната темница на омилениот клуб? Се возиш ли во лифт неколку пати нагоре-надолу за да ја слушнеш песната уште еднаш... па потоа само уште еднаш?

BARRAGÁN

Не знам точно со какви чувства и очекувања резервирав посета на Casa Luis Barragán во 5 до 12 по речиси шест месеци самоизолација. Мала победа оваа година ми е тоа што лесно и непосредно добив термин во куќа-музеј каде обично се резервира неколку недели однапред. Огромна победа ми е успехот да ги напикам анксиозноста и стравот во мала црна ташна и да отидам на патување.

ДАРЈА НЕБЕСКА

Од време на време, животот прави магија и сместува одредена личност таму каде што совршено припаѓа. Пример за тоа е Дарја Ризова.

ВЛЕГУВА МЕДУЗА ВО ЛИФТ…

Oваа серија смели разговори во ЛИФТ е поттикната од приватни преписки на тема мода, убавина и феминизам, за кои мора да се дискутира јавно и тоа сега. Во походов, здружуваме сили со Калиа и Ена од феминистичката платформа МЕДУЗА и дуплираме број на пипала за да притиснеме што повеќе копчиња.

Торнадо еделвајс Ивана Павлаковиќ

Без разлика дали претскажува судбини како мрачно-заводлива Шекспирова вештерка, игра еротски игри како џебна Венера со куклени очи, нѐ забавува на српски во „Реалисти“, ни го позајмува вокалот за Instagram приказни на @liftlift.mk, или пак живее некој сосема трет живот, Ивана Павлаковиќ има магнетна појава која доминира и на сцена и на екран и во реалноста.

WWWИСОКА МОДА

Гламур. Луксуз. Звучни имиња. Заслепувачки светла (фала, U2). Изобилие на естетски уживања. Незаборавни забави. Искуства кои се случуваат еднаш во животот. Crème de la crème први редови. Екстравагантен шопинг со седум-цифрени трансакции. Вака изгледаше неделата на високата мода во Париз сѐ до јули 2020-тата.

MIES BARCELONA

Отсекогаш ме привлекувале аномалии и исклучоци. Многу често, нештата кои се навидум наопаку ми се далеку поинтересни од вообичаеното.

Мала црна ташна, голема црна дупка

ЛИФТ теоријата е дека сите чувства, а особено неубавите, можат уредно да се здиплат и да се сместат во фино дизајнирана, мала, компактна ташна. Делува многу полесно да се рефлектира за душевната состојба кога секоја емоција е на дофат на рака.

Нормала, не, фала!

По скоро три месеци изолација, многу е тешко да се замисли враќање во нормала или нешто налик на тоа во блиска иднина. Во очаен обид да балансираме помеѓу добри и лоши мисли периодов, кој се чини трае веќе години, наместо да се фокусираме на тоа што ни недостига, се фокусираме на тоа што НЕ ни недостига од монотоното секојдневие.