ЦВЕЌЕ ЗА МИРИСАЊЕ

Најубавите работи во животот се гратис, а цвеќето е и тоа како убав, сензуален подарок од природата кој поседува исклучителна визуелна моќ.

МУЗИКА ВО ЛИФТ

Дали и во твојот живот, како во филмовите, постојано оди музика во позадина? Ти недостига ли да потонеш во гласен, хипнотизирачки ритам додека танцуваш во мистериозната темница на омилениот клуб? Се возиш ли во лифт неколку пати нагоре-надолу за да ја слушнеш песната уште еднаш... па потоа само уште еднаш?

BARRAGÁN

Не знам точно со какви чувства и очекувања резервирав посета на Casa Luis Barragán во 5 до 12 по речиси шест месеци самоизолација. Мала победа оваа година ми е тоа што лесно и непосредно добив термин во куќа-музеј каде обично се резервира неколку недели однапред. Огромна победа ми е успехот да ги напикам анксиозноста и стравот во мала црна ташна и да отидам на патување.

ДАРЈА НЕБЕСКА

Од време на време, животот прави магија и сместува одредена личност таму каде што совршено припаѓа. Пример за тоа е Дарја Ризова.

ТОРНАДО ЕДЕЛВАЈС ИВАНА ПАВЛАКОВИЌ

Без разлика дали претскажува судбини како мрачно-заводлива Шекспирова вештерка, игра еротски игри како џебна Венера со куклени очи, нѐ забавува на српски во „Реалисти“, ни го позајмува вокалот за Instagram приказни на @liftlift.mk, или пак живее некој сосема трет живот, Ивана Павлаковиќ има магнетна појава која доминира и на сцена и на екран и во реалноста.

MIES BARCELONA

Отсекогаш ме привлекувале аномалии и исклучоци. Многу често, нештата кои се навидум наопаку ми се далеку поинтересни од вообичаеното.

MI CASA GILARDI ES TU CASA GILARDI

Casa Gilardi е последниот проект на мексиканскиот архитект и инженер Луис Бараган кој денес, покрај тоа што е дом, е и музеј во Мексико Сити за сите оние кои бараат дела, а не зборови. Со оглед на тоа дека за него знам и како архитект ми се допаѓа уште од времето кога можноста некогаш да посетам некој негов објект се чинеше малку нереална, ова искуство беше посебно, интимно и во најмала рака необично...